Нахутени кюфтенца

Собствена снимка

Обикновено покълвам нахута и приготвям фелафели със суровите кълнове, но този път имах сварен нахут и реших да го направя на кюфтенца, вместо на хумус.

  1. Нахутът се сварява предварително. Най-добре преди това да е накиснат във вода поне 12 часа. Сушените домати също се накисват във вода за няколко часа, докато поомекнат. Морковите, лукът и доматите се накълцват в блендера, след което към тях се добавят останалите съставки. От полученото тесто се оформят кюфтета, подреждат се върху хартия за печене и се пъхат в предварително загрята фурна. Пекат се по-малко от 10 минути с вентилатор, само докато хванат лека коричка. 

  2. Сосът се приготвя в кана или с пасатор, като всички съставки се смилат до получаване на гладка паста. 

  3. Нарязаното зеле се "затопля" на нагрят тиган с малко сол, само колкото да завехне. Зелето нито е сурово, нито е сготвено. Вече не е с вкуса на прясното, но остава хрупкаво като него. Заливам с малко лимон.

Виж още