Най-добрият маслен кекс

Снимка: pixabay.com / silviarita

Кекс с наситен вкус на масло, който направо се топи в устата.

  1. Загрейте фурната на 150 градуса. Намажете с масло дъното и страните на формата за печене на кекс. Отгоре поръсете с няколко щипки брашно. Оставете настрана.

  2. Сложете маслото в подходяща купа. Добавете екстрактите от ванилия и бадем. С миксера на средна скорост разбийте - около 5 минути.

  3. Превключете миксера на приставката за тесто (гребло). Може да използвате и шпатула. Започнете постепенно да добавят захарта като през цялото време бъркате с миксера на средна скорост - около 5 минути. 

  4. Добавете едно яйце и разбъркайте с миксера. Същото направете и с останалите 5 яйца.

  5. Намалете още скоростта на миксера. Добавете 2 чаши с брашно. Разбъркайте. Добавете прясното мляко и отново разбъркайте. Добавете другите две чаши с брашно и бакпулвера. Разбъркайте. Оставете сместа да почине около 5-6 минути. Отново разбъркайте. 

  6. Изсипете сместа във формата за кекс. Сложете във фурната. Увеличете градусите на 180. Печете до готовност или докато клечката за зъби, поставена в средата на кекса, излезе чиста.

  7. Изведете кекса от фурната. Оставете го да изстине поне 15 минути. Обърнете го и по желание поръсете с пудра захар. 

Виж още