Ориз със зеленчуци

Снимка: Георги Цонев

Оризът със зеленчуци определено е класика в жанра, защото може да се сервира като самостоятелно постно ястие или като гарнитура. 

  1. Измихте хубаво ориза, докато водата стана бистра. Изцедете го добре.

  2. В тенджера, в която ще варите ориза, сложете и загрейте зехтин или олио. Изсипете ориза и го запържете за около 4-5 минути. 

  3. Добавете вода като спазвате златното правило - една част ориз две части вода. Овкусете със сол и захлупете с капак. Първите 5-6 минути варете на силен огън, а след това на слаб, докато оризът стане готов. Има различни видове ориз, затова може да се наложи да добавите още малко вода или пък на финала да го изцедите от излишната вода.

  4. Когато оризът е готов, отстранете го от котлона. Оставате го да изстине леко. Ако има останала малко вода, оризът ще я поеме. 

  5. Добавете граха, царевицата и чушките. Разбъркайте добре. Ако е нужно добавете още малко сол и зехтин.

  6. При поднасяне може да поръсите с черен пипер. 

  7. Вареният ориз позволява различни варианти - може да добавяте или махате определени зеленчуци. Например може да сложите още маслини, мариновани гъби, сварен морков, запържен лук... Може да добавите и месо на малки парченца - пилешко или свинско. 

  8. Снимка: Георги Цонев

Виж още