Постни сарми с кисело зеле и ориз

wikimedia.org/Kiril Kapustin

Класическа рецепта за постни сарми с кисело зеле и ориз.

  1. Нарязваме на ситно лука и моркова и ги задушваме в олиото до омекване. 

  2. Към запържения лук и морков добавяме и ориза и малко вода. Задушаваме за 15-20 минути в тигана. На финала слагаме и подправките. 

  3. С получената смес пълним зелевите листа. В зависимост от големината на листата, слагаме по 1-2 лъжици от плънката. Завиваме добре сармите и ги нареждаме в тенджера. За да не загорят сармите, дъното на тенджерата постиламе с 3-4 външни листа от зелката. 

  4. След като сме завили всички сармички и сме ги наредили в тенджерата, най-отгоре слагаме обърната чиния, за да ги пази да не се развият докато врят. Заливаме догоре с вода и (или) зелев сок.

  5. Сармите врят на бавен огън до пълната им готовност.  

  6. Забележки: 1. Ако си падате по солено-сладкия вкус, в плънката с ориз може да добавите и стафиди и(или) едро счукани орехи; 2. Оризът може да замените с булгур; 3. Ако обичате целина, може да добавите около 50 г; 4. По желание може да добавите и праз; 5. Може да добавите и сол, ако зелето не е достатъчно солено.

Виж още