Ризото с тиквички, сушени домати и пармезан

Снимка: Георги Цонев / MyFood.bg

Изкушаващо ризото, което ще се хареса и на най-претенциозните кулинари. 

  1. Нарежете моркова и тиквичката на кубчета, а скилидките чесън наполовина.

  2. В тенджера сложете зехтина и загрейте на котлона. Изсипете нарязаните зеленчуци и ги запържете (задушете) леко.

  3. Добавете ориза, който предварително сте измили добре. Сложете и вода, която трябва да е два пъти повече от ориза. Варите до пълна готовност на ориза, като често бъркате. Ако се наложи добавете още вода на малки порции и гледайте колко ще поеме оризът, за да стане напълно готов. 

  4. На финала добавете сушените домати, които може да са цели или нарязани в желаната от вас големина. Готвите още 1-2 минути. Овкусете със сол.

  5. Свалете от котлона и залейте с течната сметана. Разбъркайте. Ако желаете, може да подправите с млян черен пипер. 

  6. Разпределете ориза в чинии. Отгоре поръсете с настъргания пармезан. 

Виж още