Шоколадов пай

Рецепта: KitchenStoriesSofia.com. Снимкa: food52.com/Alpha Smoot

Тази рецепта ще задоволи и най-претенциозния вкус. Поглезете сетивата си с този нежен шоколадов пай – без да изпитвате никакви угризения!

  1. Загрейте фурната до 190° C. Намажете една кора с разтопеното масло и поръсете с малко захар. Повторете с всяка една от корите, докато не се получи наслояване, подобно на часовник – кръг със стърчащи краища. Внимателно прехвърлете корите в тавичка и отрежете стърчащите ръбове, за да се получи "разрошен" ефект. Печете между 15 и 17 минути. Охладете напълно, преди да поставите пълнежа.

  2. За да направите плънката, смесете лешниковата паста и разтопения шоколад до гладка смес. Добавете екстракта от ванилията и щипка сол. Изсипете в охладените кори.

  3. Когато плънката е готова, направете топинг. Оставете сметаната да заври на средна температура. В топлина-безопасна купа смесете царевичния сироп, маслото и шоколада.

  4. Изсипете горещия крем върху сместа от шоколад, и оставете за 15 секунди. Разбъркайте до гладка смес, след това оставете да се охлажда, докато вече сместа е приятна на допир, от 8 до 10 минути. Изсипете глазурата върху тортата до равномерен слой. Украсете с лешниците.

Виж още