Сладкиш "Без угризения"

Снимка: Лилия Лозанова

В летните дни имаме голямо разнообразие от сезонни плодове - диня, пъпеш, кайсии, нектарини, грозде... но все пак шоколадът и сладкишите са си друго нещо.

Има обаче алтернативни варианти, с които няма да ни тежи на съвестта, че сме си похапнали парче торта. Моята импровизирана торта е такава, защото няма никакви подсладители, а в същото време е с висока хранителна стойност. 

Тя, както всяко ново нещо, има своята история. В началото щеше да е просто кекс. Впоследствие обаче се превърна в торта.

  1. Започваме със своеобразния блат, който, както споменах по-горе, е кекс. Този кекс съвсем спокойно може да се хапва и като такъв, без да се прави на торта. Малкото смес, която ми остана сложих във формички за мъфини. Така че рецептата не е строго фиксирана за торта, може да се ползва както за голям кекс, така и за малките кексчета, наречени мъфини.

  2. Много важно е фурмите и орехите ни да са накиснати във вода предварително, поне половин час! Така че тях оставяме да омекват, а ние започваме с другата част от сместа. Смесваме в голяма купа сухите съставки - брашно, рожков, бакпулвер, ванилия и канела. Разбиваме яйцата в друг съд и ги добавяме към сухите съставки.

  3. Вече омекналите фурми и орехи смиламе (аз ползвам чопър). Тази гъста кафява смес от фурми също прибавяме в голямата купа. Фурмите са нашия подсладител. След това киселото мляко. По желание слагаме мазнина, аз ползвах една лъжичка от моето любимо кокосово масло.

  4. Сместа ни е готова, слагаме я във форма (аз ползвам силиконова, така че няма нужда от хартия за печене и мазнина). Пече се за 25-30 минути на предварително загрята фурна на 200 градуса, а впоследствие намалих на 180.

  5. Докато "блатът" ни се изпича, ние започваме с глазурата. Тя е много простичка - авокадото и бананите се правят на кремче в чопър, а след това добавяме рожков или какао, за да добие кафяв цвят и шоколадов вкус.

  6. След като кексът е изпечен, изчакваме го да стегне малко и го нарязваме на парчета - нека не са нито тънки, нито дебели.


  7. Подреждаме един ред и слагаме от коремчето, слагаме отгоре втори ред от кексовите парчета и покриваме обилно с крема. За декорация поръсих с кокосови стърготини. Оставяме в хладилника да стегне поне 3-4 часа и после хапваме... без капка угризение.

    Бележка: всички продукти могат да се заменят според вкусовете ви, както и количествата.


  8. Автор на рецептата и снимките: Лилия Лозанова 

Виж още