Сладкиш Кайзершмарен

Снимка: wikimedia.org/Kobako

Легендата разказва, че някъде около втората половина на XIX век Елизабет - императрицата на Австро-Унгария, казала на придворния готвач да й приготви от онази глупост на Кайзера. Оттук идва и името на ястието, което ще представя днес - Кайзершмарен (Kaiserschmarrn). На австрийски и баварски диалект думата "шмарн" означава "глупост". Кайзершмарен е популярна закуска и десерт в Австрия, Бавария и всички територии, които в миналото са били част от Австро-Унгарската империя. Представям ви рецепта, приготвена и проверена многократно в домашни условия. 

  1. Накисваме стафидите около половина час в ликьора. Пускаме фурната на максимални градуси. 

  2. Разбъркваме млякото, брашното, стафидите и щипка сол до получаването на смес за палачинки. Накрая добавяме и яйцата, като тук разбъркваме сместа малко, за да не загубим ефекта на суфлето. 

  3. Изсипваме сместа в незалепващ тиган, предварително загрят на котлон и намазан с олио. След 1-2 минути слагаме тигана в горната част на фурната, близо до реотана, без да затваряме вратата на фурната и с дръжката на тигана извън обсега на реотана. Следим сместа докато се надигне - стане като суфле и получи златист загар. 

  4. Изваждаме, обръщаме Кайзершмарена, поръсваме го обилно със захар и разпределяме маслото равномерно върху него. Пъхаме отново под реотана докато захарта се карамелизира. Изваждаме и разчупваме на несъразмерни парчета-кубчета. Завъртаме кубчета на тигана, като по смелите домакини може да ги фламбират с ликьора, в който сме накиснали стафидите. 

  5. Нашият Кайзершмарен е готов! Поръсваме с пудра захар. Традиционно Кайзершмаренът се сервира със сладко от сини сливи или мус от ябълки. 

  6. Снимка: wikipedia.org/Hans-Werner Roth

Виж още