Тиква с нахут, гъби и маслини

Доскоро и аз мислех за тиквата като за десерт, но вече имам друго мнение. Оказва се една семпла, но елегантна зимна храна и е подходяща, както за собствена консумация, така и за гости. Тиквата е добър източник на минерали, богата на пектин, витамини от групата В, каротин. Заради усвояването на каротина е необходимо да се приготвя с мазнина. В случаите на основно ястие, салати - вид растително олио, при десерти- кокосово за предпочитане. Рецептата е и веган.

  1. Тиквата се измива, разполовява, почиства се от семките, намазва се със част от зехтина и се слага да се пече във фурна на 180' до омекване.

  2. Червеният лук се реже на кубчета, чесънът на филийки, гъбите на кубчета /следващият път бих ги направила по-големи-2см / и се поставят в тенджера с останалата част от зехтина и се задушават на бавен, до среден огън около 6 мин. 

  3. Поставя се нарязаната чушка. Изчаква се около минута.

  4. Слага се нахут, който може да е от консерва или предварително накиснат суров. Оставя се 2 мин да се задуши.

  5. Прибавя се сол-на вкус, подправки на вкус / щипка рас ел ханут, черен пипер или шарен, червен пипер/, маслините. Маха се от котлона.

  6. В готовата тиква се правят внимателно прорези, за да може по-добре да се напълни и смеси приготвената плънка. Напълнените половинки се поставят обратно във фурната, покриват се с хартия за печене и ястието се пече около 20-25 мин. Вече готово се поръсва с нарязан магданоз.


Виж още